Projekt faste baller #1

Aldrig mere spiral!

p1010277

Jeg har været meget i  tvivl om, hvorhvidt jeg ville udgive dette indlæg. Det bliver nok det mest grænseoverskridende og personlige indlæg, jeg nogensinde kommer til at udgive her på bloggen. Jeg vælger at udgive det, fordi jeg synes at alle kvinder skal vide at prævention ikke altid er ligetil og at der kan forekomme komplikationer.

Tilbage i september 2014 var jeg til forundersøgelse på Hamlet. Da jeg skulle igennem en operation i achilessenen anbefalede lægen mig at stoppe på p-piller, da jeg skulle være sengeliggende i længere tid og risikoen for blodpropper var større. Jeg var godt nok lidt skeptisk, da jeg på daværende tidspunkt havde taget p-piller i 7 år. Jeg valgte dog at lytte til lægens råd og stoppede på p-pillerne da pakken var færdig. Der gik ikke mere end 14 dage førend jeg kunne mærke en kæmpe forandring  i kroppen. Jeg var ikke længere oppustet og mit humør var helt anderledes. Det var som om, at jeg var meget gladere og bedre til at styre mit temperament. Jeg var lykkelig over, at være sluppet af med det lort. Tænk engang, at have fyldt sin krop med så mange hormoner i 7 år.

Efter operationen skulle jeg finde et nyt præventionsmiddel og jeg må indrømme at jeg var lidt i vildrede. Jeg havde snakket med flere veninder som havde spiral eller overvejede at få det. Jeg snakkede med min læge som anbefalede mig en mini hormonspiral. Egentlig ville jeg helst have kobberspiralen, men tanken om at skulle styrtbløde i 7-8 dage ad gangen kunne jeg ikke lige overskue. Derfor faldt valget på hormonspiralen. Mine veninder havde godt sagt, at det gjorde pænt nas, men jeg bestilte alligevel tid hos en gynækolog som kunne lægge den op. Når man ikke har født kan livmoderen og livmoderhalsen godt være ret “seje” og følsomme. Derfor fik jeg TO lokalbedøvelser inden hun satte den op. Det gjorde pisse hamrende ondt. Fy for den lede…..Det var ikke sjovt. Heldigvis trøstede jeg mig selv med, at der jo heldigvis gik 3 år førend den skulle ud, og det på ingen måde skulle være slemt. Der gik et par måneder førend min cyklus fandt sig selv, menstrautionerne var næsten ikke eksisterende og der var i perioder pletblødninger. Jeg var naturlivis til både check og scanning for, at se om alt var som det skulle være, men det er åbenbart meget normalt med en hormonspiral.

I juni 2016 fik jeg problemer med min hjerterytme. Jeg har siden juni været på læge/hospitalsbesøg minimum 12 gange (jeg har ikke tal på det mere) , da de ikke kan finde ud af hvad der er “galt”. Jeg havde fra start sagt til min læge, at jeg følte at jeg havde flere hormoner i kroppen. Hun troede straks jeg var gravid, for det kan godt ske selvom man har en spiral. Men eftersom graviditetstesten var negativ, spurgte jeg ind til om min hormonspiral kunne påvirke min hjerterytme. Det afviste hun blankt – og det samme gjorde to andre læger. Men jeg gik flere måneder med dårlig mavefornemmelse omkring den. I sidste uge ringede min veninde, og sagde at hun havde læst om flere piger, der havde haft voldsom hjertebanken efter de havde fået spiral. Det er ikke videnskabeligt bevidst at spiraler og hjertebanken har en sammenhæng, derfor afviser alle læger den myte.

I onsdags besluttede jeg, at nu skulle den altså bare væk. Jeg havde simpelthen brug for, at have alle hormoner ud af kroppen, for at se om min hjerterytme bliver normal igen. Der var bare ét problem. Min læge kunne ikke finde den! Jeg var i chock, og gik hjem og søgte nettet tyndt for folk der havde prøvet det samme. Allerede næste morgen ringede jeg til en håndfuld gynækologer. Problemet var bare, at næsten alle havde lukket pga. efterårsferie. Jeg fik fat i én gynækolog, som forklarede mig at ventelisten var LANG, og at jeg kunne få en tid d. 2. december. Aldrig har jeg været så pushy. Jeg forklarede hende min situation, og jeg virkelig gerne ville på den venteliste. Allerede efter en halv times tid, ringede den søde sektrater og fortalte at de havde en afbudstid om tyve minutter. Jeg smed alt hvad jeg havde hænderne og løb hen til gynækologen. Inden jeg lagde mig op på briksen, var hun meget rolig og fortalte at det faktisk var meget normalt at snoren knækkede og, at det kun lige tog 2-3 minutter at få den ud. Hun scannede mig og fandt hurtigt ud, at den sad et sted deroppe. Hun havde desværre store problemer med, at finde den og endte med at give mig FIRE lokalbedøvelser (vi snakker fire motherfucker sprøjter i underlivet) Efter tyve minutters baksen, måtte hun få sekretæren ind for at holde ultralydsscanneren samtidig med, at hun kunne holde mig i hånden. Jeg tror aldrig nogensinde at jeg har grædt så meget, det er den værste smerte jeg har oplevet. Til sidst lykkedes det hende at “åbne” livmoderen og finde den. Det var 30 lange minutter i helvede. Jeg var i chock! Hun sagde efterfølgende, at hun aldrig havde brugt så mange instrumenter, og at hun godt kunne forstå at det havde gjort nas. Når det er sagt, var hun verdens sødeste læge og sekretæren var GULD værd. Jeg havde lyst til, at give dem en kæmpe krammer efter “kampen”, haha. Heldigvis er det overstået nu, men tror sgu at jeg er skræmt for livet! Hvis jeg en dag skal have spiral igen, bliver det først om 10 år, når jeg har fået børn ;-)  Nu håber jeg bare på, at min hjertebanken holder op… Man kan vel håbe :-)

OBS. Det skal lige siges, at jeg har flere veninder som IKKE har haft problemer med deres spiraler. Men der er selvfølgelig altid en risiko.

 

cecilielange_signatur

17 kommentarer

 • Nanna

  Får helt ondt i maven af at læse det! Jeg fik sat min op for et halvt år siden, og jeg endte med at besvime pga. smerten var ulidelig for mig 😳 Er så bange for at skal have taget den ud når den tid kommer!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • cecilielange

   Jeg kan trøste dig med, at de fleste af mine veninder ikke har haft problemer ved udtagning af spiralen. Det skulle kun tage 2 sek :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Puha, det lyder virkelig som en grim oplevelse! GODT du fik den ud. Det er simpelthen så unfair at vi kvinder skal gå i gennem så meget lort pga. præventionsformer der bare fucker os up :/ Jeg skal i hvert fald heller aldrig tilbage på p-piller!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • cecilielange

   Ja. Det er skide irritende!! Jeg elsker heller ALDRIG tilbage på p-piller. Lige nu tror jeg i hvert fald, at min krop har godt af en pause fra det hele :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sikken et kedeligt forløb for dig – jeg kan godt forstå det ikke lige er den præventionsform du forestiller dig, at du vil bruge i fremtiden.
  Selv har jeg haft stor glæde af hormonspiralen. Jeg har også født, så da jeg i sin tid fik den lagt op, mærkede jeg det ikke, og da jeg i sidste måned fik den fjernet, gik det så let som ingenting. Jeg skal 110% sikkert have hormonspiral igen engang. Men jeg tror altså også, at spiraler, uanset hvilke, bare er nemmere at oplægge/fjerne hos kvinder der har født. Der er jo nok også en lidt større passage ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • cecilielange

   Ja, desværre. De siger også at det går meget nemmere for kvinder, der har født. Gynækologen sagde, at jeg bare skulle komme til hende om 10-15 år når jeg turde igen, haha :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har haft spiral to gange og begge har været af kobber. Netop fordi jeg ville undgå hormoner. Den første fik jeg fjernet inde vi skulle til at lave min ældste. Lægen kom til at kappe snoren af, så jeg endte også på gynækologisk. Den anden fik jeg så efter fødslen. Da jeg skulle til tjek var den væk og endnu engang måtte de fine den på gynækologisk. Jeg er færdig med andet end kondomer ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • cecilielange

   Puha. Du har da heller ikke været for heldig. Jeg holder i hvert fald lige pause med de spiraler lidt endnu ;-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • M

  Puha – sikke da en kedelig historie :( . Jeg er selv på p-piller og kender godt risikoen. Det irriterer mig gevaldigt at vi kvinder ikke kan beskytte os uden alle mulige former for risici. :( Jeg håber virkelig for dig, at din hjertebanken holder op og at din mavefornemmelse gav dig ret. Gruer selv for den dag jeg stopper med p-piller for hvad pokker skal jeg så bruge af prævention? Men synes det er flot du stod frem med din historie.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Av av av av av😳😲😖 GODT den er ude.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • cecilielange

   JA, jeg var lykkelig da de fik den ud! Haha :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Æv, hvor lyder det ubehageligt! Sikke en omgang. Jeg bliver helt ked af det på dine vegne.
  Jeg er ked af at du skulle igennem sådan noget, men jeg er glad for at du vælger at dele “oplevelsen”. Det får mig da til at genoverveje, om spiral er det rette alternativ for mig. Jeg har – modsat de fleste – brug for mere hormon i kroppen, så p-piller er i den forstand sunde for mig. Men jeg oplever også at blive meget oppustet af dem, og til tider føles det som om at hormoner raser og påvirker både vægt, PMS og humør negativ. Jeg gad virkelig godt høre, om du – nu du er på den anden side – har oplevet at skiftet fra p-piller til spiral også på sigt har fjernet følelsen af at blive oppustet/føle sig hormonel? Og hvad med samme nu, efter spiral?
  Tak for at dele!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • cecilielange

   Ja. Det var ikke super rart. Jeg tror dog, at jeg har været utrolig uheldig, men man skal bare være opmærksom på at risikoen er der :-) Jeg har ikke følt mig ligeså hormonel som med p piller, langt fra faktisk. Dog føler jeg, at jeg til tider har været oppustet :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Josefine

  Føj for en oplevelse. Men super flot du vælger at dele oplevelsen med os. Det er dejligt. Jeg har en veninde, der har oplevet noget tilsvarende som dig. Hun har så valgt ikke at bruge prævention, men at manden skal bruge kondom.
  Jeg er selv stoppet med P-piller, da jeg oplevede hjertebanken, svimmelhed og store humørsvingninger.
  Dette er jeg sluppet af med efterfølgende. Men står så og overvejer hvad jeg så skal have i stedet?
  Hvad har du tænkt på som et alternativ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • cecilielange

   Tak for din kommentar :-)
   På nuværende tidspunkt, skal jeg i hvert fald have 1 måneds pause med prævention. Jeg har brug for at “mærke” min krop. Jeg har dog overvejet en p-ring, men jeg må indrømme at jeg er rimelig lost, da jeg egentlig helst ville undgå hormonerne.. Der er desværre bare ikke så mange valgmuligheder..

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Birgith

  Hej! Jeg er super glad for at læse dette indlæg.
  Jeg er 26 år, har født 3 børn og fik for ca. 7 måneder siden sæt en hormonspiral op. Kort efter brød min ellers virkelig flotte hud ud. Det var sådan nogen helt hårde bulder dybt nede i huden, som ikke er til at få væk. De er sten hårde. Dernæst pletblødninger konstant og alligevel haft almindelige menstruationer. Det mest underlige var, at jeg har haft galoperende hjerte, der også springer slag over og derefter slår dobbelt slag.
  Det startede ca. En måned efter jeg fik den sat op. Meget mildt og kort. Efter det har det taget til i hyppighed og længde, til at jeg har holdt pause fra arbejde i snart 2 uger, fordi jeg simpelthen ikke kan være i mig selv. Mit hjerte galoperer, jeg har trykken på min brystkasse, får åndenød, kolde hænder og som om de sover. Jeg ringede ned til lægen, og de sagde at jeg havde angstanfald eller var stresset. Det kunne jeg ikke forstå noget af- stresset eller angst overfor hvad? Det var ikke sådan jeg havde det i hvert fald. Jeg tænker så på, om det kunne være hormonspiralen. Jeg ringer ned onsdag igen, og siger at jeg gerne vil have den fjernet, da jeg nu har haft det sådan i 1,5 uger og at jeg ikke kan holde det ud mere, jeg føler simpelthen at jeg gennemlever et evigt slagtilfælde. Sygeplejersken bliver rigtig sur på mig, det havde jo intet med den at gøre, og hvad ville jeg så stille op med prævention??? Jeg sagde, at jeg var nød til at have det udelukket, og at det skulle jeg da nok finde ud af! Jeg får en tid torsdag, hun fjerner den hurtigt, og vi tager en snak, jeg fortæller de forskellige ting jeg oplever. Hun skriver en journal, at jeg er skeptisk overfor spiralen pga. Acne. Jeg tænker at det er underligt at hun udelukker at jeg har det underligt i mit hjerte?? . Jeg bedre om en tid hurtigst muligt til lægen. Den får jeg dagen efter. Så fredag, kommer jeg ind til en skøn ældre læge, jeg fortæller ham om hvad jeg oplever. Han siger at det godt kan være spiralen- det er ikke første gang han oplever det fra en patient, og at mange af de yngre sygeplejersker ikke har forstand på det. Han sender mig op til hjertekardiogram og blodprøve tagning. Jeg havde det stadig skidt i går. Men i dag har jeg for første gang i 2 uge vågnet op og følt at jeg har kunnet overskue dagen, uden at mit hjerte nærmest har løbet et maraton. Det kom lidt tilbage kl 16 i dag, men hold nu op hvor har det været en skøn dag! Er det tilfældigt eller er det spiralen? Jeg ved det ikke, men jeg er glad for at jeg fik den fjernet, og kan læse mig frem til, at rigtig mange andre selv står i denne situation! Jeg har selv valgt at købe en lady comp, de har 99.3 % sikkerhed overfor graviditet og er helt naturlige at bruge :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Johanne

  Hej! Jeg kan genkende rigtig mange af de oplevelser I har haft med hormonspiral og p-piller, og jeg synes at det er problemer, som lægerne ikke tager alvorligt nok, hvilket provokerer mig gevaldigt. Jeg valgte også en hormonspiral i sin tid, fordi jeg fik at vide, at den ikke udgav ligeså mange hormoner i kroppen som p-piller. Efter jeg fik hormonspiralen blev mit humør bare sortere og sortere. Jeg følte mig trist det meste af tiden uden grund og havde også svært ved at koncentrere mig. Jeg fik hurtigt mistanke til spiralen og fik den fjernet, hvorefter jeg begyndte på p-piller, hvilket var en kæmpe fejl. Jeg skulle have taget en pause fra kunstige hormoner, men vidste ikke på det tidspunkt, hvordan og hvor meget de påvirkede mig. På disse p-piller fik jeg hjertebanken, konstant pms, pigmentforandringer i ansigtet (som jeg aldrig kommer af med) og depressive symptomer stress- og angstsymptomer. Det tog mig over et halvt år at indse, at det var de åndsvage p-piller, der fik læsset til at vælte for mig. Efter jeg stoppede på dem, fik jeg det bedre – men det tog lang tid før alle de kunstige hormoner var ude af kroppen.Og det har været en lang proces at komme tilbage til mit normale velfungerende jeg, for min krop var helt udbrændt og hormonbalancen fuldstændig fucked. Jeg fik heller aldrig opbakning i min mistillid til p-pillerne ved lægen, men valgte bare selv at stoppe. Det var formentlig ikke p-pillerne alene, der gav mig sådan en hård periode i mit liv med angst og stress, men jeg er overbevist om, at de spillede en væsentlig rolle, for jeg har aldrig oplevet noget lignende før, og det begyndte først at blive bedre, da jeg stoppede med dem. Jeg ved det er meget forskelligt, hvordan folk reagerer på kunstige hormoner. Men jeg synes det er vigtigt at vide, at der er en stor risiko forbundet med det. Jeg er ihvertfald færdig med kunstige hormoner for altid! Jeg overvejer en kobberspiral, men jeg kan så læse her, at der også er risiko forbundet med spiraler… Ja, hvad man ikke går igennem for at undgå kondomer – jeg tror ikke, jeg synes, det er det værd. Det sjove er, at medicinindustrien på et tidspunkt eksperimenterede med en p-pille til mænd. Men man stoppede med at forske i at lave sådan en p-pille, fordi mænd fik bivirkninger i form af depressive symptomer og manglende lyst til sex. Surprice! Jeg tror mange kvinder lever dagligt med de bivirkninger af deres p-piller. Afslutningsvis vil jeg bare påpege, at vi alle er forskellige, og derfor kan det også være meget individuelt, hvilken præventionsform, der passer til den enkelte. Men mit råd er: Lyt til dig selv og din egen fornemmelse af din krop og stol på den!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Projekt faste baller #1