Sådan taber du dig efter fødslen, helt uden at gøre noget aktivt

Vuggestue eller dagpleje?

Skal man vælge vuggestue eller dagpleje? Et spørgsmål der fylder rigtig meget hos mange førstegangsforældre. For hvad er forskellen egentlig og og hvad er bedst for barnet?

Robin og jeg har også været i tvivl om hvad vi skulle vælge. Men som de fleste nok ved, er det i mange kommuner ikke helt nemt at få en plads til “tiden”, så da vi flyttede til Dragør kommune valgte vi at skrive ham op til begge, altså uden at prioritere dem, for valgte vi at prioritere dem var vi låst fast, og vi kunne ikke risikere ikke at have en plads. Jeg kan se både fordele og ulemper ved begge, dem har jeg prøvet at liste op. Husk på at det er min opfattelse af vuggestue vs. dagpleje. Det er ikke ens betydende med, at det er sådan i virkeligheden :-) Skrive endelig hvis i har flere fordele/ulemper, der skal på listen.

Vuggestue 

Fordele

…Masser af legekammarater

…Ofte mulighed for, at lave noget forskelligt. Nogle går på legepladsen, andre lege indenfor, de tredje er på tur.

…Der er flere voksne til, at gribe ind hvis der sker noget.

…Uddannede pædagoger (ikke at det nødvendigvis er en fordel, vi andre er jo heller ikke uddannet selvom vi har børn. Men i nogle situationer kan det måske være en fordel)

…Aflevere samme sted hver dag. Også selvom der er sygdom hos personalet eller ferie.

…Ofte mulighed for madordning, hvor der er sund og varieret kost

… Ofte er der meget mere plads at bolte sig på samt en lukket legeplads lige ude foran

Ulemper

…Ofte mere kaotisk, da der er flere børn

…Flere børn = mere sygdom

Dagpleje

Fordele

…Ofte mere hjemmeligt = hygge

…Nemmere indkøring. Eller det tror jeg det er for nogle i hvert fald. Der er kun én voksen at forholde sig til og 3 andre børn

…Tættere bånd til dagplejeren og de andre børn

Ulemper

…Der er kun én voksen. Så sker der noget, afhænger det af den ene

…Hvis dagplejeren er syg eller har ferie, skal dit barn afleveres et andet sted.

…Madordningen kan være forskellige fra sted. Det kan være svært at for dagplejemor, at lave ligeså varieret mad, da hun samtidig skal have fokus på børnene

Jeg er sikker på, at valget af vuggestue og dagpleje er meget individuelt. Vi har alle forskellige ønsker og behov og vores børn er forskellige. Nu har Robin og jeg en drenge med sindssyg meget krudt i røven. Der skal helst ske noget hele tiden og han elsker at være udenfor. Derfor er jeg ret sikker på, at vuggestue er det helt rigtige valg for os, da han får masser af plads at boltre sig på. Jeg glæder mig helt vildt meget til, at se hvordan han kommer til at klare den, og faktisk har jeg ikke så meget stress over det, som jeg høre andre ha. Men det tror jeg helt sikkert skylds, at Robin har 1 1/2 måned til at kører Charlie ind, så vi kommer til at tage det helt stille og roligt, give ham korte dage eller fri hvis han har brug for det. Imens må jeg passe mit arbejde og leve med, at jeg kun skal tilbringe 2 vågne timer i døgnet med min søn. FUCK PIS OG LORT. Jeg græder ved tanken, men sådan er livet, jeg er helt sikkert ikke den eneste, der har det sådan. Men lige nu ville jeg ønske, at muligheden for kun at arbejde deltid var der.

cecilielange_signatur

8 kommentarer

 • Annie

  Det hvor vores datter går i vuggestue, er der tilknyttet musikpædagog og de har et stort krea værksted hvor de kan lave alt muligt spændende. Alle børn under 2 år har deres egen barnevogn med billede som vuggeren køber👌🏻 Der bliver tjekket ind/ud hvor længe børnene sover hvilket man kan tilgå digitalt og sover barnet når man har fri fra job, kører man ikke forgæves når barnet sover. Der bliver flere gange ugentlig udsendt vuggestue dagbog så man kan følge med i hvad de laver samt når der starter nye børn. Disse ting vægter vi rigtig højt, da vi bor på landet og ikke har tid til at fare 10 km. i modsatte retning af jobbet, for at aflevere ved en gæstedagpleje.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilie

  Interessant læsning og interesant at høre om andres tanker :-)

  Jeg har det helt modsat dig og mener, at der er “bedre styr på det” hvis der sker noget ved en dagplejemor (skal ikke forståes så bagstaveligt. Ved godt der er styr på det i en vuggestue, men håber du ved hvad jeg mener). I vuggestuen er der flere børn pr. voksen og der er ofte, der ikke lige er øje på alle. Hvor en dagplejemor max. har 4 (5 i tilfælde af sygdom).

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva

  Jeg er SÅ enig med dine sidste kommentarer – FUCK, PIS OG LORT! Hilsen en mor med opstart på mandag :-(

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anonym

  Du skriver der ikke nødvendigvis er forskel på en pædagog og en dagplejer uden pædagogisk uddannelse – jeg undrer mig godt nok over dette. Der er vel en grund til at pædagoger bruger 3,5 år på at læse. Pædagoger har faglig indsigt i blandt andet udvikling, trivsel og læring, dvs. pædagogerne ved hvornår der skal gribes ind – hvornår barnet skal udfordres i hvilke stadier – de har øje for en hel masse teori, og du vil opdage at pædagogers valg i de fleste tilfælde argumenteres med faglighed – vi gør det her fordi det er godt for barnet, da det er med til at udvikle… fordi dette barnet netop har brug for at blive udfordret/styrket i…”
  Ja, alle kan passe børn, men ikke alle kan det pædagoger kan. Jeg synes virkelig at det er ærgerligt, at pædagogers indsats og høje faglighed bliver underkendt i samfundet – for det er dem der sender vores børn ud i livet.

  Hilsen jordemoderen (som har så stor respekt for pædagogers hårde arbejde)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Tror det afhænger rigtig meget af hvilken dagpleje man vælger. Vores dagpleje mor gør rigtige meget med børnene. De er på ture flere gange om ugen og er altid ude, uanset vejr. Modsat min venindes dagplejemor hvor de nærmest altid er inde og aldrig rigtig andre steder end legepladsen.
  Ligeledes tror jeg der er forskel på vuggestuer.. den i vores by er de små børn inde hele dagen, hvertfald dem der ikke kan gå og derfor fravalgte jeg vuggestue. Vi har nemlig også en dreng med masser af krudt i måsen og han skal ud og have frisk luft og masser af indtryk :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Gode overvejelser. Vi har fået en uddannet pædagog som dagplejer. Hun er rigtig dygtig. De er på tur hver dag, spiser varieret og sundt, og så er der tid til hvert et barn, og så er der tid til at trøste. En gang om uden mødes gruppen med 12 andre børn i et dagplejehus, hvor der er rig mulighed for socialisering. I vuggestuen vil du opleve, at en del ansatte/vikarer vil være ufaglærte pædagogmedhjælpere, altså helt uden pædagogisk uddannelse. Det er ikke let, man må følge sin mavefornemmelse :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tanja

  Hej! Jeg melder bare kort ind i sagstalen for dagplejen, som vi har valgt til vores søn. Og det har vi faktisk af præcis samme årsag som I har valgt dagplejen – vi har en dreng med krudt i røven der elsker at være ude ☺️
  I Randers kommune har de fleste dagplejere “De grønne spirer” uddannelse, der, blandt meget andet, forpligter dem til at være ude HVER DAG lige gyldig vind og vejr. Derudover har vores søn som sagt krudt i røven, og vil altid være der hvor det sker og helst sammen med de større børn.
  Derfor har vi valgt en hverdag for ham, hvor han kan lære at fordybe sig lidt mere og fokusere på hans dagplejer og den aktivitet de laver sammen, i stedet for at han skal fise rundt i fællesstuen i en vuggestue og suge alt til sig. Vi føler det giver ham en bedre ro og giver os et barn der også kan overskue eftermiddagen hjemme.
  Men det hele skal passe med familien, barnet og den enkelte dagplejer – og der har vi personligt ramt plet ☺️
  Det håber jeg også I ender med at gøre 🙏🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • line

  k

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan taber du dig efter fødslen, helt uden at gøre noget aktivt